Mensen uit Gaza

Homepagina > Context > De huidige situatie van de mensen in Gaza

De huidige situatie van de mensen in Gaza

donderdag 23 april 2015

Gaza City

Wat blijft er vandaag nog over van de hoop van de mensen in Gaza na de oorlog in de zomer van 2014, de versterking van de blokkade en de aanvallen van Israël die doorgaan ?

Na de vernietiging van de tunnels en de verschrikkelijke agressie van de zomer van 2014 (operatie “Protective Edge”), is de blokkade verscherpt en zijn de mensen in Gaza al weer vergeten.

Van een aantal mensen die in de film voorkomen zijn de huizen verwoest of ernstig beschadigd, zijn naaste familieleden gedood of gewond.

De 2220 gedode mensen in Gaza tijdens de bombardementen die 51 dagen duurden, telden 1492 gewone burgers, waaronder 547 kinderen. De gemiddelde leeftijd van de bevolking in Gaza is 18,2 jaar.
Volgens DCI-Palestine is op 164 van deze kinderen direct gericht, “tegen alle regels van oorlogvoeren” in zijn zij gedood door aanvallen van Israëlische dronen op hun huizen en op straten, toen zij probeerden te vluchten om bescherming te zoeken. DCI-Palestine is in het bijzonder gealarmeerd door het hoge aantal kinderen dat omgekomen is door deze gerichte aanvallen van dronen. De Israëlische dronen geven met grote precisie de plaats en tijd aan waar individuen zich bevinden. En sterker nog, de Israëlische vertegenwoordigers gaan vaak prat op de aanvallen met dronen, die zij door hun chirurgische precisie veel beter vinden dan andere methoden van oorlog voeren . DCI- Palestine suggereert dat Israël opzettelijk op de kinderen heeft gericht tijdens de aanvallen met dronen ( [1]).

De sanitaire situatie is rampzalig door de vervuiling van het water, de schaarste aan alles, de toename van kanker vooral bij kinderen, de noodtoestand en onvoldoende medische zorg door gebrek aan materiaal en geneesmiddelen.

Israël weigert nog steeds de toestemming om bouwmaterialen, die zo vreselijk nodig zijn in Gaza, in te voeren en laat daarmee 108.000 personen in de steek, het merendeel kinderen die geen onderkomen meer hebben. Met de vrijwel permanente sluiting van de grensovergang van Rafah sinds oktober is de wederopbouw praktisch stil komen te liggen.

“De genereuze beloftes die op 12 oktober 2014 in Cairo door de internationale gemeenschap zijn gedaan, zouden concreet gemaakt moeten worden door geld te storten op de bank, maar het geld is nooit gekomen”, heeft de woordvoerder van de UNRWA, Chris Gunnes aan Ma’an verklaard. Sinds de conferentie van Cairo, heeft de UNWRA slechts 135 miljoen dollars van de toegezegde 5,4 miljard ontvangen, (op 29 januari 2015) ( [2]).

De mensen in Gaza zijn wanhopig. Zij zetten al hun, reeds zo lang durende, vormen van verzet voort om uiteindelijk in vrijheid in hun land te kunnen wonen. Alle ellende verdurend, houden ze het hoofd recht. Deze vastbeslotenheid en kracht hebben al grote indruk op ons gemaakt tijdens onze ontmoetingen in januari 2013.
Al onze hulde aan de mensen in Gaza !

De internationale gemeenschap zou meer druk op Israël moeten uitoefenen.

Bekijk het introductiefilmpje, de fragmenten en de context van de film op gensdegaza.info en help mee de film te verspreiden.

Communiqué van de vereniging Foumonde.info, de werkgroep van “Gens de Gaza”, Parijs, 23 april 2015.

Enkele woorden over de film Mensen van Gaza en de huidige situatie van de mensen in Gaza

[1Israël a « ciblé directement » des enfants lors d’attaques de drones contre Gaza, affirment les groupes de défense des droits, par Rania Khalek : ujfp.org/spip.php?article4100, bron : electronicintifada.net